De oorlogsfilm De Slag om de Schelde, met een budget van 14.5 miljoen euro een van de duurste Nederlandse producties ooit, verschijnt op 17 december in de bioscoop, ook in de bioscoop in Bergen op Zoom.

De Slag om de Schelde, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd geleverd in het najaar 1944. De slag ging om de Westerschelde, de toegangsweg tot Antwerpen, waar de havens van strategisch belang waren. De strijd, gevoerd door de Canadezen, Polen en Britten van het Canadese 1e Leger, het Franse 1er Bataillon Fusilier Marin Commando en Belgische en Noorse commando’s van No. 10 (Inter-Allied) Commando, verplaatste zich langzaam in de richting van de Brabantse Wal. Op 16 oktober werd de slotaanval op Woensdrecht ingezet, met steun van een immense artilleriebeschieting. Woensdrecht en Hoogerheide werden hierbij grotendeels verwoest.
Veel van de gesneuvelde militaire liggen begraven op de Militaire Erevelden in Bergen op Zoom.
U kunt de film zelf gaan zien in de C-Cinema, Burgemeester van de Laarstraat 25, Bergen op Zoom. Website http://c-cinema.nl

Foto boven: Stg. Bevr. Brabantse Wal

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen