Hoog bezoek aan Canadees ereveld

Canadese premier Trudeau, Prinses Margriet en Ambassadeur Helfand bezoeken ereveld en leggen kransen.

Onaangekondigd hoog bezoek kwam op vrijdag 29 oktober 2021 naar de Canadese begraafplaats aan de Ruytershoveweg. De Canadese premier Justin Trudeau, onze Prinses Margriet en de Canadese ambassadeur Lisa Helfand waren daarvoor naar Bergen op Zoom afgereisd.
Tijdens een korte ceremonie stonden zij stil bij de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen honderden Canadese militairen die daar begraven liggen.

Faces to Graves
Er werden kransen gelegd en bij enkele graven werden zij door Alexandra en Iris die op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom speurwerk verrichten naar de achtergronden van deze mensen, ingelicht.
Die onderzoeken worden gedaan binnen het project Faces to Graves en hebben als doel om meer van de overledenen te weten te komen en deze gegevens in een database vast te leggen.
Regionale Scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom is naast het Mollerlyceum een van de plaatsen waar dat onderzoek plaatsvindt.   

Deze achtergrondgegevens worden later gebruikt om op te kunnen vragen in het nog te realiseren Bezoekerscentrum dat een plaats moet gaan krijgen tussen het Canadese en het Britse ereveld, waar samen bijna 2500 militairen zijn begraven. 

Foto: Stichting Bevrijding Brabantse Wal