In 1941 omgekomen vliegtuigbemanning vindt laatste rustplaats in Bergen op Zoom

Donderdag 23 juni 2022 kregen vijf in juni 1941 omgekomen militairen uit het toenmalige Tsjechoslowakije hun laatste rustplaats in een graf op de Britse Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.
Het ging om vijf bemanningsleden waarvan het toestel waar ze mee vlogen, op de terugweg van een bombardement op Bremen, boven Noord-Holland door een Duitse jager werd neergehaald. Slechts één van de zes bemanningsleden slaagde er nog in om uit het toestel te komen. Hij werd door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. De overige militairen kwamen om bij de crash die volgde. Het toestel kwam terecht in het Nieuwe Niedorp dat in Noord-Holland ligt.

Vorig jaar werden de stoffelijke resten pas uit het vliegtuig gehaald. deze werden geborgen en geïdentificeerd. Zo kon met zekerheid worden bepaald dat het om deze vijf Tsechoslowaken ging die toen in een vliegtuig vlogen van de Britse Royal Air Force. Dit is er ook de reden van dat de begraving van de mannen plaatsvond op het Britse Militaire Ereveld aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom. De vijf werden in één kist begraven, maar er komen wel vijf grafstenen met hun namen op het graf te staan. Het ereveld wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De ceremonie op het ereveld vond plaats in aanwezigheid van ministers en militaire vertegenwoordigers uit Tsjechie, Slowakije, Groot Brittannië en Nederland.

Zie ook het bericht dat Omroep Brabant van deze ceremonie maakte.

Tip:
kijk ook eens op de website van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Deze stichting heeft als doel het herdenken en herinneren van de bemanningsleden van vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in de gemeente Hollands Kroon. Dit doen zij door het plaatsen van herdenkingspalen. Hollands Kroon is ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp, Wieringermeer en Wieringen. De herdenkingspalen worden daar geplaatst om het verhaal van de omgekomen bemanningen te vertellen. Klik op: www.shhk.nl

Foto’s bij dit artikel: Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden

Bestuursleden stellen zich voor

De komende tijd besteden we aandacht aan onze bestuursleden. Wie zijn zij? Wat drijft hen om actief bezig te zijn met het te realiseren bezoekerscentrum tussen beide erevelden aan de Ruytershoveweg?

Als eerste onze voorzitter, Giel Janssen

Geboorteplaats en leeftijd: Deventer.  71 jaar
Woonplaats: Woensdrecht.

Affiniteit met militaire begraafplaatsen
Als klein manneke ben ik samen met mijn vader voor het eerst op een militaire erebegraafplaats geweest nml. op de Holterberg.
De beelden van toen staan nog steeds op mijn netvlies gebrand.
In mijn studie nam geschiedenis een belangrijke plaats in. Juist de gevoelens van de gewone mens, zeker in tijden van enorme onrust en spanning, hebben mij altijd zeer aangesproken.

Mijn echtgenote is afkomstig uit West Vlaanderen. Tijdens onze regelmatige bezoeken aan die omgeving hebben we de vele oorlogskerkhoven uit WOI bezocht. De enorme ontelbaarheid van de vele slachtoffers blijven je voor altijd bij. Een deel van mijn werkzame leven was ik wethouder in Bergen op Zoom. Ieder jaar op 27 oktober en op 4 mei eerden wij de gevallen soldaten op de beide begraafplaatsen aan de Ruitershovenweg.
Toen ik enige tijd geleden gevraagd werd mijn bijdrage te leveren aan de oprichting van een bezoekerscentrum  bij de beide militaire erevelden heb ik geen moment getwijfeld en ja gezegd.

Gevoel bij het huidige project
De twee militaire erevelden in Bergen op Zoom liggen bijna tegen elkaar aan. Het bezoekerscentrum zal precies tussen beide velden worden aangelegd. Het is fantastisch vorm gegeven en zal zelf aan de buitenzijde reeds tot de verbeelding spreken. Binnen het gebouw zal de bezoeker worden meegedragen in de gevoelens van de Slag om de Schelde en zullen de gevallen soldaten worden geeerd die zijn gevallen in de strijd voor onze vrijheid.

Zorgen of optimisme over het huidige tijdsbeeld
De spanningen en de oorlogshandelingen van dit moment in o.a. de Oekraïne brengen ons weer terug in de herinneringen van de jaren van WOII.
Hoe kan het bestaan dat de agressie van het ene land tegen het andere weer zoveel ellende veroorzaakt. Hebben we dan nog steeds niets geleerd van het verleden?

Na een bezoek aan de erevelden en het bezoekerscentrum in Bergen op Zoom zal en moet het streven zijn nooit meer in een oorlog terecht te willen komen: niet hier en nergens niet.