In 1941 omgekomen vliegtuigbemanning vindt laatste rustplaats in Bergen op Zoom

Donderdag 23 juni 2022 kregen vijf in juni 1941 omgekomen militairen uit het toenmalige Tsjechoslowakije hun laatste rustplaats in een graf op de Britse Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.
Het ging om vijf bemanningsleden waarvan het toestel waar ze mee vlogen, op de terugweg van een bombardement op Bremen, boven Noord-Holland door een Duitse jager werd neergehaald. Slechts één van de zes bemanningsleden slaagde er nog in om uit het toestel te komen. Hij werd door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. De overige militairen kwamen om bij de crash die volgde. Het toestel kwam terecht in het Nieuwe Niedorp dat in Noord-Holland ligt.

Vorig jaar werden de stoffelijke resten pas uit het vliegtuig gehaald. deze werden geborgen en geïdentificeerd. Zo kon met zekerheid worden bepaald dat het om deze vijf Tsechoslowaken ging die toen in een vliegtuig vlogen van de Britse Royal Air Force. Dit is er ook de reden van dat de begraving van de mannen plaatsvond op het Britse Militaire Ereveld aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom. De vijf werden in één kist begraven, maar er komen wel vijf grafstenen met hun namen op het graf te staan. Het ereveld wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De ceremonie op het ereveld vond plaats in aanwezigheid van ministers en militaire vertegenwoordigers uit Tsjechie, Slowakije, Groot Brittannië en Nederland.

Zie ook het bericht dat Omroep Brabant van deze ceremonie maakte.

Tip:
kijk ook eens op de website van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Deze stichting heeft als doel het herdenken en herinneren van de bemanningsleden van vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in de gemeente Hollands Kroon. Dit doen zij door het plaatsen van herdenkingspalen. Hollands Kroon is ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp, Wieringermeer en Wieringen. De herdenkingspalen worden daar geplaatst om het verhaal van de omgekomen bemanningen te vertellen. Klik op: www.shhk.nl

Foto’s bij dit artikel: Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *