Bestuursleden stellen zich voor

De komende tijd besteden we aandacht aan onze bestuursleden. Wie zijn zij? Wat drijft hen om actief bezig te zijn met het te realiseren bezoekerscentrum tussen beide erevelden aan de Ruytershoveweg?

Als eerste onze voorzitter, Giel Janssen

Geboorteplaats en leeftijd: Deventer.  71 jaar
Woonplaats: Woensdrecht.

Affiniteit met militaire begraafplaatsen
Als klein manneke ben ik samen met mijn vader voor het eerst op een militaire erebegraafplaats geweest nml. op de Holterberg.
De beelden van toen staan nog steeds op mijn netvlies gebrand.
In mijn studie nam geschiedenis een belangrijke plaats in. Juist de gevoelens van de gewone mens, zeker in tijden van enorme onrust en spanning, hebben mij altijd zeer aangesproken.

Mijn echtgenote is afkomstig uit West Vlaanderen. Tijdens onze regelmatige bezoeken aan die omgeving hebben we de vele oorlogskerkhoven uit WOI bezocht. De enorme ontelbaarheid van de vele slachtoffers blijven je voor altijd bij. Een deel van mijn werkzame leven was ik wethouder in Bergen op Zoom. Ieder jaar op 27 oktober en op 4 mei eerden wij de gevallen soldaten op de beide begraafplaatsen aan de Ruitershovenweg.
Toen ik enige tijd geleden gevraagd werd mijn bijdrage te leveren aan de oprichting van een bezoekerscentrum  bij de beide militaire erevelden heb ik geen moment getwijfeld en ja gezegd.

Gevoel bij het huidige project
De twee militaire erevelden in Bergen op Zoom liggen bijna tegen elkaar aan. Het bezoekerscentrum zal precies tussen beide velden worden aangelegd. Het is fantastisch vorm gegeven en zal zelf aan de buitenzijde reeds tot de verbeelding spreken. Binnen het gebouw zal de bezoeker worden meegedragen in de gevoelens van de Slag om de Schelde en zullen de gevallen soldaten worden geeerd die zijn gevallen in de strijd voor onze vrijheid.

Zorgen of optimisme over het huidige tijdsbeeld
De spanningen en de oorlogshandelingen van dit moment in o.a. de Oekraïne brengen ons weer terug in de herinneringen van de jaren van WOII.
Hoe kan het bestaan dat de agressie van het ene land tegen het andere weer zoveel ellende veroorzaakt. Hebben we dan nog steeds niets geleerd van het verleden?

Na een bezoek aan de erevelden en het bezoekerscentrum in Bergen op Zoom zal en moet het streven zijn nooit meer in een oorlog terecht te willen komen: niet hier en nergens niet.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *