Flinke opsteker met subsidie van provincie Noord-Brabant

Zie onderstaande tekst van ons persbericht d.d. 1 juli 2022

Bezoekerscentrum militaire erevelden is stapje dichterbij door subsidie van de Provincie Noord-Brabant


De Provincie Noord-Brabant heeft een subsidie van € 250.000 verleend aan de realisatie van het Bezoekerscentrum Militaire erevelden Bergen op Zoom.
Volgens de provincie past het project binnen de provinciale doelstelling, omdat de Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom, samen met de Stichting Herdenking Brabantse Wal, samenwerkingspartner is van Brabant Remembers.

Gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Erfgoed: “Het is de ambitie van de provincie dat over 50 jaar de geschiedenis van Brabant, zoals die van de Tweede Wereldoorlog, nog steeds kan worden doorgegeven aan de volgende generaties. Dat vinden we heel belangrijk, vooral als dat op een beleefbare manier gebeurt. Daarom ben ik blij en trots dat de Provincie Noord-Brabant een bijdrage kan leveren aan de realisatie van het bezoekerscentrum Militaire Erevelden in Bergen op Zoom, waar bezoekers de gezichten achter militairen te zien krijgen en de geschiedenis van de oorlog wordt verteld. Op die manier laten we onze provincie voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek zijn. Om te wonen, werken en te recreëren.”

Realisatie Bezoekerscentrum
Het Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom komt tussen twee erevelden te liggen: de Britse en Canadese Oorlogsbegraafplaats. Hier liggen in totaal ruim 2400 geallieerde soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en met name tijdens de Slag om de Schelde. Dit was de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied, die in de nabije omgeving heeft plaatsgevonden.

Hun graven zijn tastbare restanten die de herinnering aan de soldaten en hun strijd voor onze vrijheid levend houden. Het Bezoekerscentrum wil deze graven voorzien van een context: historisch, persoonlijk en actueel. Het bezoekerscentrum moet een plek worden waar de gevallenen die hier begraven liggen in een gepaste omgeving kunnen worden herdacht. Naast een gedenkplaats wordt het ook een plek, waar de bezoeker op een laagdrempelige en aansprekende manier meer te weten komt over de begraafplaatsen zelf, over de Slag om de Schelde en over de persoonlijke achtergrond van de soldaten.

Voorzitter Giel Janssen: “De subsidie van de provincie brengt de realisatie van het bezoekerscentrum een belangrijke stap dichterbij. Daar ben ik erg verheugd over want zeker in deze onzekere tijden, zoals bijvoorbeeld met de oorlog in Oekraïne, is het belangrijk om te kunnen herdenken en daarmee de link naar het heden te leggen. Het is in deze tijd een uitdaging om de financiële middelen hiervoor bij elkaar te krijgen, daarom is deze subsidie erg belangrijk voor ons. Ook wij hebben te maken met prijsverhogingen van bijvoorbeeld materialen.”

Voortgang bezoekerscentrum
Voor de realisatie van het bezoekerscentrum is een bedrag van bijna € 1,6 miljoen nodig. Daarvan is momenteel al (inclusief de subsidie van de provincie) 72% gedekt. Voor het resterende bedrag zijn we nog op zoek naar sponsors of giften.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *